De maag heeft een biologische klok - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De maag heeft een biologische klok

Nieuws

Uit wetenschappelijk onderzoek onder muizen blijkt dat de zenuwen van de maag overdag minder gevoeliger zijn dan ’s avonds en in de nacht. De zenuwen in de maag werken in dat geval als een biologische klok.

Muizen en andere dieren kunnen waarschijnlijk meer eten en drinken op momenten waarop ze meer energie nodig hebben en energie verbruiken. Het is aannemelijk dat de maagzenuwen bij mensen ook zo werken, vertelde een onderzoeker in het vakblad Journal of Neuroscience.

Onderzoek

Het team onderzoekers testten om de drie uur de gevoeligheid en rekbaarheid van de maagzenuwen van muizen in een laboratorium. In de ochtend en middag bleken de maagzenuwen minder gevoelig en rekbaarder dan in de avond en nacht. Rond de avond werden de zenuwen in de maag, volgens metingen, zelfs tot 70% gevoeliger.

De maagzenuwen informeren het brein over de hoeveelheid voedsel en geven een signaal aan het brein af indien er voldoende eten is genuttigd. Bij momenten die worden geassocieerd met activiteit blijken de maagzenuwen het minst gevoelig, volgens onderzoeker Stephen Kentish van de Universiteit van Adelaide.

Maagzuur en obesitas

De onderzoekers denken dat de zenuwen in de maag bij mensen ook zo werken. Hierdoor kunnen mensen meer voedsel nuttigen voordat iemand een vol gevoel heeft op momenten van activiteit en energiebehoefte. Daarnaast verklaren de onderzoeksresultaten mogelijk ook dat mensen met onregelmatige werktijden, relatief vaker last hebben van overgewicht en obesitas.

Mensen met afwisselende diensten en onregelmatige werktijden zijn gevoeliger voor verstoringen in hun eetgedrag en slaapgedrag. Dit kan uiteindelijk leiden tot klachten en aandoeningen als maagzuur en obesitas. Stephen Kentish wil nu met zijn team onderzoeken hoe de maagzenuwen reageren op dit soort veranderingen.

Bron: NU

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu