Kijk met maagzuurremmers uit voor magnesiumtekort - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kijk met maagzuurremmers uit voor magnesiumtekort

Nieuws

Dagelijks gebruiken meer dan twee miljoen mensen in Nederland maagzuurremmers tegen zure oprispingen of brandend maagzuur. Maagzuurremmers remmen de afgifte van maagzuur, maar mensen weten veelal niet dat dit kan leiden tot ernstig magnesiumtekort.

Magnesium is belangrijk voor het lichaam en vervult essentiële functies. Zo speelt magnesium een belangrijke rol bij de werking van zenuwen, het samentrekken van spieren en zorgt magnesium voor sterkere botten. Nieren, darmen en botten zorgen voor de concentratie van magnesium in het bloed en omdat voeding de bron van mineralen voor het lichaam is, is opname via de darmen belangrijk voor de magnesiumhuishouding.

 
Omeprazol

Omeprazol, een maagzuurremmer tegen brandend maagzuur of zure oprispingen, is onlangs zonder recept te verkrijgen en staat in Amerika in de top tien van meest verkochte medicijnen. Echter komen enkele veelgebruikers jaarlijks in het ziekenhuis terecht met hartritmestoornissen en spierkrampen die veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium.

Uit onderzoek bij muizen door het Radboud UMC is gebleken dat omeprazol het transport van magnesium remt. Volgens het Radboud UMC is het vrijwel zeker dat dit ook voor mensen van toepassing is, waardoor spierkrampen en hartritmestoornissen ontstaan.

Magnesiumtekort

Bij een magnesiumtekort zijn er veelal niet direct symptomen, waardoor de kans bestaat dat veel meer mensen dan gedacht een tekort aan magnesium hebben in het lichaam. Wereldwijd zijn er nu ongeveer honderd patiënten bekend die te maken heeft met een ernstig magnesiumtekort. Omdat omeprazol een veelgebruikt medicijn is, zullen er naar alle waarschijnlijkheid veel meer mensen last hebben van een magnesiumtekort. Daarnaast wordt magnesium niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek, terwijl magnesium wel degelijk belangrijk is voor het lichaam. Zo speelt een magnesiumtekort ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes.

Oplossing magnesiumtekort in de maak

Op dit moment test het Radboud UMC bij een kleine groep patiënten een voedingssupplement dat de zuurgraad in de darm verlaagd. Dit supplement kan helpen bij de ontwikkeling van behandeling voor patiënten met bijvoorbeeld een magnesiumtekort. Doordat de zuurgraad in de darm wordt verlaagd kan het kanaal zijn werk weer doen. Volgens een woordvoerder van het Radboud UMC zien de eerste testen er goed uit.

Dokteronline.com - Stoppen met roken
Farmaline online apotheek
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu