Maagzuur in het nieuws - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Maagzuur in het nieuws

Nieuws
Domperidon tot 30 milligram per dag veilig

Volgens onderzoekers van het Diakonessenhuis te Utrecht is het antibraakmiddel Domperidon bij gebruik tot 30 milligram per dag veilig. Deze conclusie viel te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Ondanks deze conclusie is er wel een verband met het medicijn Domperidon en een acute hartdood. Dit verband is alleen aangetoond bij gebruik van meer dan 30 milligram Domperidon per dag en het middel is zonder recept bij de apotheek te verkrijgen. Onderzoekers willen om die reden dat het middel Domperidon alleen op recept is te verkrijgen.

Begin 2013 ontstond er een discussie over de veiligheid van het medicijn Domperidon, omdat gebruikers van het medicijn waren overleden aan hartproblemen. Het is echter niet helemaal duidelijk of de hartproblemen ook daadwerkelijk werden veroorzaakt door Domperidon. Halverwege 2013 kondigde het Europees Geneesmiddelenagentschap aan Domperidon nog eens te onderzoeken.

Bron: Volkskrant

Begin 2014 onderzoek naar maagzuur

Volgens minister Schippers komt er begin volgend jaar een onderzoek naar opnames in het ziekenhuis door medicijngebruik of door het juist niet gebruiken van medicijnen. In dit onderzoek wordt ook onderzoek gedaan naar maagzuurremmers.

Uit onderzoek van het IVM, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, bleek dat meer risicopatiƫnten een maagbloeding opliepen door het niet gebruiken van maagzuurremmers. Om die reden laat minister Schippers een onderzoek uitvoeren naar diverse medicijnen.

Maagzuurremmers worden sinds 2012 niet meer vergoed, tenzij het gaat om chronische zieke patiƫnten. Volgens een woordvoerder van minister Schippers willen fabrikanten het onderzoek financieren, maar Schippers wil eerst het eigen onderzoek afwachten. Het eerder gepubliceerde onderzoek van het IVM is ook voor een groot deel gefinancierd door een fabrikant van onder andere maagzuurremmers.

Er is reeds een toezegging in de Tweede Kamer gedaan door minister Schippers om het medicijngebruik te onderzoeken.

Bron: NOS

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu