Middelen tegen maagzuur - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Middelen tegen maagzuur

Nieuws

Er zijn op de Nederlandse markt verschillende middelen tegen maagzuur van verschillende merken te verkrijgen. Daarnaast is er ook nog eens een onderscheid tussen middelen op recept en middelen tegen maagzuur zonder recept.

Maagzuur

Maagzuur bestaat deels uit zoutzuur en maagzuur heeft een pH, een maat voor de zuurgraad, die varieërt tussen de 1,35 en 3,5. Maagzuur wordt gemaakt door cellen in het slijmvlies van de maagwand, ook wel maagwandklieren genoemd. Maagzuur is een onderdeel van het maagsap in de maag.

Maagzuur vervult een aantal functies, namelijk:

  • Vernietigen van bacteriën

  • Afbreken van voedseldeeltjes tot kleinere deeltjes

  • Denatureren van eiwitten en nucleïnezuren

  • Omzetten van pepsinogenen in pepsine. Pepsine is een enzym dat goed werkt bij een lage pH en breekt eiwitketens af tot korte ketens of losse aminozuren.


Door een slijmlaag, ofwel mucus, is de maagwand tegen maagzuur beschermd. Andere lichaamsdelen, zoals de slokdarm, zijn niet beschermd tegen maagzuur. Omdat deze delen niet beschermt zijn tegen maagzuur ontstaat er een branderig gevoel in de keel na het overgeven of in geval van reflux ( het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm ). Dit branderige en vervelende gevoel wordt brandend maagzuur genoemd.

Middelen tegen maagzuur zonder recept

Zonder recept zijn er diverse middelen te vinden die helpen tegen het brandend maagzuur, waaronder bekende merken als Pantoprazol control, Gaviscon, Zantac en Rennie. Deze middelen hebben eigenlijk allemaal hetzelfde doel, namelijk het tegengaan van brandend maagzuur, maar hebben tegelijkertijd een andere werkingsmechanisme.

Maagmiddelen neutraliseren maagzuur, waardoor de zure oprisping verdwijnt of minder wordt. In een normale Rennie zit calciumcarbonaat en in Maalox zit magnesiumhydroxide om het zuur te verdrijven. Het middel Zantac remt juist weer de zuurproductie.

Gaviscon en Rennie Refluxine bevatten alginaten uit zeewier, ofwel polymeren die reageren met zuur. Deze alginaten zorgen voor een gellaag die zich als een deken over het maagzuur verspreid. Deze deken zorgt ervoor dat het maagzuur niet terug kan stromen in de slokdarm.

Gaviscon is in Engeland het meest verkochte middel tegen maagzuur en middels een grote campagne, waaronder in Nederland, proberen de producenten van Gaviscon het marktaandeel in de rest van de wereld te vergroten. In nederland zijn met name Rennie en Pantoprazol Control veel verkochte middelen tegen maagzuur.

Bestellen
Middelen tegen maagzuur zijn eenvoudig online te bestellen op:

Maagzuurremmers

Er zijn diverse middelen tegen maagzuur met of zonder recept op de markt te verkrijgen. Maagzuurremmers zijn op recept en kunnen alleen door een specialist of huisarts worden voorgeschreven. Ook binnen deze categorie zijn verschillende maagzuurremmers te vinden, zoals bijvoorbeeld Omeprazol, Lansoprazol, Ranitidine en Pantoprazol.

Voor meer informatie over medicijnen op recept tegen maagzuur kunt u het beste contact opnemen met uw arts of apotheker. Kijk voor meer informatie hier.

Meer

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu