Oorzaak maagzuur - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Oorzaak maagzuur

Brandend maagzuur kent een aantal mogelijke oorzaken. Brandend maagzuur is een branderig gevoel in de slokdarm door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm.

Veel voorkomende oorzaken van maagzuur zijn:
 • Leeftijd. De sluitspier tussen de maag en de mondholte kan minder goed sluiten of verslappen door ouderdom.


 • Roken. Een sigaret bevat nicotine en zorgt voor een verslapping van de sluitspier tussen de maag en de mondholte. Hierdoor sluit de sluitspier de maag niet meer goed af en kan het maagzuur terug naar de slokdarm vloeien.


 • Alcohol, chocola en pepermunt. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de sluitspier tussen de mondholte en de maag niet meer goed sluit, waardoor maagzuur terug de slokdarm in kan vloeien.  Top 10 voeding die maagzuur veroorzaakt vindt u hier.


 • Overgewicht. Door overgewicht ontstaat er meer druk op de maag, waardoor de sluitspier vaker dan normaal ietwat open gaat. Hierdoor kan maagzuur makkelijker terug de slokdarm in vloeien, wat zorgt voor brandend maagzuur.


 • Breuk in het middenrif. Tussen de buikholte en de borstholte zit een spierplaat met de naam middenrif, waar de slokdarm middels een opening in het middenrif doorheen loopt. De maag bevindt zich in de buikholte en de slokdarm ligt in de borstholte. Op de hoogte van het middenrif bevindt zich de sluitspier tussen slokdarm en maag.

Bij een breukje in het middenrif is de opening te groot in het middenrif, waardoor een deel van de maag in de borstholte komt te liggen. Hierdoor blijft het sluitspiertje tussen maag en slokdarm openstaan en loopt maagzuur eenvoudig terug in de slokdarm. Het is daarom raadzaam bij chronisch brandend maagzuur langs te gaan bij uw arts.

Meer oorzaken zijn
 • Strakke kleding. Te strakke kleding verhoogt de druk op de maag waardoor het maagzuur omhoog wordt geduwd en mogelijk terug de slokdarm in kan lopen wat resulteert in brandend maagzuur.


 • Verstopping. Door een verstopping is de druk in de buik groter dan normaal, waardoor het maagzuur makkelijker naar de slokdarm kan terugstromen.


 • Luie maag. Wanneer voedsel langer dan gebruikelijk in de maag blijft, spreken we van een luie maag. Bij een luie maag, ofwel verstraagde maagontlediging, is er hogere kans op terugvloeiend maagzuur naar de slokdarm.


 • Zwangerschap. De druk op de maag is bij een zwangerschap hoger, waardoor de sluitspier tussen de maag en de slokdarm niet meer goed kan sluiten. Maagzuur komt vaak voor bij een zwangerschap en het aantal keer kan toenemen naarmate de baby in de buik groeit. Dit komt omdat de groei van de baby bij een zwangerschap ervoor zorgt dat er minder ruimte in de buikholte overblijft voor de maag. Lees hier meer over maagzuur zwanger.


 • Vet, kruidig en pittig eten. Deze soorten voedsel verhogen de aanmaak van maagzuur.


 • Eten voor slapen gaan. Wanneer u voeding nuttigt maakt de maag automatisch maagzuur aan. Wanneer u gaat liggen net voordat u heeft gegeten, kan het aangemaakte maagzuur makkelijker terug de maag in lopen.


Brandend maagzuur verhelpen

Brandend maagzuur kent veel mogelijke oorzaken en iedereen heeft er wel eens last van.

Bij incidenteel brandend maagzuur is het mogelijk een receptloos medicijn te bestellen dat het branderige gevoel van brandend maagzuur tegen gaat.

Bij chronisch maagzuur is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts, want brandend maagzuur kan leiden tot ontstekingen van de slokdarm. Ook bij twijfels is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts of apotheker. Of lees hier meer.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu