Refluxziekte - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Refluxziekte

Nieuws

Via de slokdarm, ofwel oesofagus, verdwijnt eten en drinken naar de maag. Het voedsel wordt middels de spieren in de wand van de slokdarm naar beneden geduwd, wat slokdarm-peristaltiek wordt genoemd. Via een opening in het diafragma, middenrif, bereikt de slokdarm de maag.

Tussen de slokdarm en de maag zit de sluit- of kringspier, die gaat open om ongehinderd voedsel naar de maag te transporteren. Indien er geen voedsel hoeft te passeren blijft de sluitspier gesloten. Hierdoor kan er geen voedsel via de maag terug de slokdarm in. In de maag wordt het voedsel met behulp van zuur maagsap verteerd.

Wat is refluxziekte?

Refluxziekte, ofwel gastro-oesofagaele refluxziekte ( maag=gaster, slokdarm=oesofagus ), is een ziekte of aandoening die ontstaat indien maaginhoud eenvoudig en geregeld terug kan stromen in de slokdarm en vervolgens leidt tot klachten, brandend maagzuur, of slokdarmslijmvlies beschadiging. Refluxziekte wordt ook wel GERD in het Engels genoemd, ofwel gastroesophageal reflux disease.

Reflux, het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm, is een normaal verschijnsel en komt bij iedereen enkele keren per dag voor. Veel mensen hebben hier geen klachten van en de slokdarm raakt er ook niet door beschadigd. Bij refluxziekte hebben mensen wel last van reflux en krijgen zij klachten als brandend maagzuur of beschadigingen aan het slokdarmslijmvlies.

Naar de huisarts

Heeft u veel last van brandend maagzuur, ofwel zure oprispingen, dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. Indien u slechts enkele keren last heeft van zure oprispingen, ofwel brandend maagzuur, kunt u gebruik maken van middelen tegen maagzuur die u overal kunt kopen. Kijk voor meer informatie op Tegen maagzuur.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu