Wat te doen tegen maagzuur - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat te doen tegen maagzuur

Behandeling van maagzuur hangt af van de klachten en de ernst van de klachten. In incidentele gevallen van maagzuur geeft de arts u advies over voeding of geeft de arts leefregels mee die de klachten voor u kunnen verminderen. Deze informatie vindt u terug onder Tips.

Let op! Gebruik zonder doktersadvies niet dagelijks maagzuurremmers. Maagzuurremmers kunnen namelijk bijwerkingen opleveren, zoals een magnesiumtekort. Een magnesiumtekort kan ernstige gevolgen hebben. Lees er meer over in het artikel 'Kijk met maagzuurremmers uit voor magnesiumtekort'

Medicijnen tegen maagzuur

Het is ook mogelijk dat de arts u voor een bepaalde periode medicijnen voorschrijft, veelal voor een periode van 4 tot 6 weken. Na deze periode zijn bij veel patiƫnten de klachten al verdwenen of sterk vermindert, maar het kan voor komen dat de medicijnen nog niet tot het gewenste resultaat hebben geleid na de periode van 4 tot 6 weken. In dat geval wordt veelal de periode verlengd of krijgt u een hogere dosering van het eerder gebruikte medicijn voorgeschreven. Het is ook mogelijk dat u een ander medicijn ontvangt van de huisarts.

U krijgt een medicijn voorgeschreven tegen brandend maagzuur indien het gaat om meer dan incidentele keren brandend maagzuur.
Er zijn diverse medicijnen tegen brandend maagzuur op de markt die een arts u kan voorschrijven. De medicijnen werken tegen de klachten op verschillende manieren. Overigens hebben veel medicijnen meerdere functies.

  • Maagzuur binders. Deze medicijnen zorgen voor minder zuur in het maagzuur door het zuur te binden. De werking van deze medicijnen is kort. Voorbeelden zijn Rennie, Gaviscon en Zantac. Deze medicijnen zijn allemaal zonder recept te verkrijgen. Klik voor meer informatie hier.


  • Maagzuurremmers. Deze medicijnen maken het maagsap een langere tijd minder zuur, vandaar de naam maagzuurremmers. Er zijn twee varianten, namelijk medicijnen die de maagzuurproductie blokkeren of die maagzuurproductie remmen. Een bekende maagzuurremmer is Pantoprazol, die zonder recept verkrijgbaar is bij de drogist.


  • Prokinetica medicijnen. Prokinetica medicijnen bevorderen de werking van de maagspieren en slokdarmspieren en zorgen voor een beter en snellere verwerking van eten en drinken door de slokdarm en de maag. Prokinetica medicijnen maken de kans op omhoog komend maagsap kleiner en wordt maagsap dat is teruggelopen in de slokdarm weer snel naar de maag afgevoerd. Voorbeelden zijn Domperidon en Metoclopramide.


  • Maagbeschermers. Deze medicijnen zorgen voor een extra laag op de binnenkant van de slokdarm en verstevigen de berschermlaag in de maag. Hierdoor zijn de maag en de slokdarm beter beschermt tegen het zuur in het maagsap. Esomeprazol, Lansoprazol, Omeprazol, Pantozol en Pantoprazol zijn bekende medicijnen die de maag beschermen. Pantoprazol en omeprazol hebben overigens ook de werking van maagzuurremmer en zijn zowel met recept als zonder recept te verkrijgen.


Medicijnen die het maagzuur binden, het maagzuur remmen, het maagzuur blokkeren of een bescherm laag aanbrengen aan de slokdarm of maagwand hebben geen werking op de sluitspier tussen maag en slokdarm. Het is dan ook nog steeds mogelijk dat maagsap terug de slokdarm instroomt. Omdat het maagsap niet meer zuur is of de maag en slokdarm meer bescherming krijgt door de medicijnen kunnen beschadigingen aan de slokdarm beter genezen en kan het maagsap geen beschadigingen meer aan brengen.

Operatie tegen maagzuur

Als bovengenoemde mogelijkheden niet werken om de klachten te verminderen, kan een anti-refluxoperatie worden voorgesteld door de arts. Dit is een kijkoperatie, waarbij het bovenste deel van de maag om de onderkant van de slokdarm wordt heen gedraaid als een soort manchet. Hierdoor kan de maag niet meer door de breuk in het middenrif omhoog komen.

Voor meer informatie over deze ingreep kunt u uw arts raadplegen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu