Maagzuur tips - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Maagzuur tips

Brandend maagzuur is vervelend, maar indien het incidenteel voorkomt zeker niet ernstig. Om brandend maagzuur te voorkomen of te bestrijden kunt u zelf ook eenvoudig wat doen.

Deze tips zijn geen vervanging van een doktersconsult, maar zijn bedoelt als informatieve tips die de kans op brandend maagzuur verminderen.

Brandend maagzuur melk

Volgens veel mensen de oplossing, maar integendeel. De eiwitten en kalk in melk bevorderen de productie van melkzuur en verergeren juist het branderige gevoel van maagzuur. Melk geeft wel even verlichting doordat melk het maagzuur bindt, maar zal erna heviger terugkeren.

Wat helpt tegen maagzuur
  • Stop met roken. U heeft tegenwoordig veel mogelijkheden om te stoppen met roken. Iedereen prefereert een andere methode, dus u kunt het beste een methode kiezen die bij u past. Voor een overzicht met mogelijkheden om te stoppen met roken klik hier.


  • Eet niet meer na 20.00. Als u ’s avonds eet en vervolgens gaat slapen kan het maagsap met het maagzuur terug de slokdarm inlopen. Natuurlijk is dit niet altijd geval, maar deze regel helpt met het verminderen van brandend maagzuur.


  • Matig het gebruik van koffie, alcohol, frisdrank, en groenten als kool, prei, uien, rabarber en spinazie.


  • Matig of vermijd vet, pittig en gekruid voedsel. Natuurlijk is het niet erg om af en toe een vette hap te nemen, maar de kans op maagklachten en maagzuur is groter bij het nuttigen van gekruid, pittig en vet voedsel.

Wat helpt tegen maagzuur
  • Eet in plaats van 3 grote maaltijden, 6 kleine maaltijden per dag. Grote maaltijden zorgen voor meer druk op de maag, waardoor het maagzuur kan teruglopen in de slokdarm.


  • Let op strakke kleding. Strakke kleding verhoogt de druk op de maag en kan net als een grote maaltijd leiden tot brandend maagzuur.


  • Let op overgewicht. Wanneer u last heeft van overgewicht heeft u eerder last van brandend maagzuur. Door de druk op de maag, gaat de sluitspier tussen de maag en slokdarm vaker open, waardoor het zuur terug de slokdarm in kan lopen.


  • Kamille thee. Een kop kamille thee heeft een positieve werking op brandend maagzuur.


 
Brandend maagzuur
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu