Wat te doen tegen maagzuur zonder medicijnen? - Brandend maagzuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat te doen tegen maagzuur zonder medicijnen?

Nieuws

Brandend maagzuur is een tekort aan maagzuur, echt waar een tekort, terwijl u bij brandend maagzuur juist maagzuurremmers krijgt voorgeschreven. Maagzuurremmers neutraliseren de effecten van een tekort aan maagzuur en zorgen voor een verminderde productie van maagzuur. Maagzuur is echter een belangrijke spil bij de vertering van het voedsel in onze maag. Door maagzuur weg te halen, wordt er een belangrijke schakel bij de vertering weggehaald. Om die reden mogen maagzuurremmers niet zonder doktersadvies zo maar langdurig worden geslikt of gebruikt.

Langdurig gebruik van maagzuurremmers verstoren het natuurlijke milieu van het maagdarmkanaal. Een verstoring van het maagdarmkanaal leidt tot slechte opname van het voedsel en een minder effectieve vertering, waardoor u vatbaarder wordt.

Wanneer u stopt met het slikken van maagzuurremmers komen de zure oprispingen weer terug en gaat u toch maar weer maagzuurremmers innemen. Nadat u gestopt bent kan het maagzuur zelfs erger terug keren, maar wat moet u dan? U moet de oorzaak van maagzuur aanpakken, ofwel symptoombestrijding. Dit kunt u veelal zelf aanpakken door op de volgende punten te letten:

Brandend maagzuur stress

Om optimaal uw eten te kunnen verteren moet u goed rusten en voldoende ontspannen. Wanneer u stress heeft werkt de stof acetylcholine niet, waardoor u een tekort aan maagzuur krijgt. Onderzoek welke oorzaak ten grondslag ligt aan de stress en probeer deze stress te verminderen. Dat is lastig, maar probeer er in ieder geval op te letten. Neem ook tijdens het eten goed de tijd. Eet rustig aan tafel en niet achter de PC, achter het stuur in de auto of tijdens het lopen. Ook het eten van voedsel vlak voor of na een lichamelijke inspanning is niet bevoordelijk.

Ontspannen

Zorg voor voldoende ontspanning. Hierbij kunt u denken aan wandelen, yoga, mediteren of een ontspanningsmassage. Ontspanning is belangrijk om de kans op stress te verminderen.

Stop met roken en koffie

Twee grote boosdoeners als het gaat om een effectieve werking van het klepje van de slokdarm zijn koffie en het roken van sigaretten of sigaren.

Linolzuur

Linolzuur zit in heel veel producten en remt de productie van maagzuur. Door de inname van linolzuur te beperken wordt er voldoende maagzuur geproduceerd en zult u minder last hebben van brandend maagzuur. U kunt bijvoorbeeld plantaardige olie vervangen door roomboter of kokosolie.

Ook is het belangrijk voedsel te kiezen dat je maag het beste kent. Alleen verminderen van plantaardige olie is veelal niet genoeg, maar ook het minderen met geraffineerde suikers en graan- en zuivelproducten is bevoordelijk.

Betaïne

Kies voor voedsel met betaïne. Betaïne zit in broccolie, spinazie, vis, peulvruchten en bieten en kan je maag helpen om de productie van maagzuur te verhogen.

Gember

Gember ondersteunt het spijsverteringsstelsel en heeft een positieve werking op de productie van maagzuur. Gember kunt u consumeren middels gemberthee of door gember aan uw eten toe te voegen. Gember kunt u kopen als knol of als poeder en is eenvoudig aan uw gerecht toe te voegen.

Citroen

Pers een verse citroen en voeg hier de eerste twee dagen wat water bij. Neem de hele dag door kleine slokjes, totdat het citroensap op is van één citroen. Verspreid dit goed over de dag. Na de tweede dag laat u het water achterwegen en neemt u wederom kleine slokjes gedurende de dag. Na dag vier of vijf zult u al een verbetering in de productie van maagzuur merken.
Neem het citroensap bij voorkeur door een rietje om uw tanden te beschermen. Citroenzuur is namelijk niet goed voor het gebit door het zuur wat erin zit en kan leiden tot tanderosie.

Meer

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu